Jak skutecznie schudnąć?

Jak skutecznie schudnąć?

Redukcja… Nic trudnego! Wystarczy że spalimy więcej kalorii, niż przyjmiemy. Teoretycznie kaloria, to kaloria. W kontekście redukcji, pochodzenie kalorii nie ma znaczenia. Wszystko jedno, czy pozyskamy ją z pełnowartościowego posiłku, czy ze śmieciowego jedzenia, jednak zdrowy posiłek, zawsze będzie większy objętościowo, będzie zawierał więcej błonnika, dzięki czemu dłużej będziemy czuli się najedzeni, a pozostałe mikroskładniki sprawią, że będziemy zdrowsi.

Jeśli nasze zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal (uwzględniając metabolizm spoczynkowy oraz całkowitą aktywność fizyczną w ciągu doby), przyjmując już 1800-1850 kcal jesteśmy na redukcji, co znaczy, że dostarczamy naszemu organizmowi mniej energii, niż zużywa, dzięki czemu powinniśmy zacząć spalać tkankę tłuszczową. Nie warto zbyt mocno obcinać kalorii, ponieważ  generuje to dodatkowy stres dla organizmu. Dostarczamy mniej kalorii, niż organizm potrzebuje. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tkanki tłuszczowej nie powinna trwać dłużej niż 12 tygodni, ponieważ organizm w stanie deficytu kalorycznego przystosowuje się do niekorzystnych warunków np. obniżając temperaturę ciała lub w krytycznych sytuacjach, wyciszając pracę niektórych narządów. W konsekwencji, organizm potrzebuje mniej kalorii do prawidłowego funkcjonowania, niż przed redukcją. Będąc kilka miesięcy na ujemnym bilansie kalorycznym, spożywamy coraz mniej kalorii, a metabolizm coraz bardziej zwalnia. Mamy wrażenie że nic nie jemy, a tkanka tłuszczowa stoi w miejscu. Dlatego ważne, by po 6-12 tygodniach redukcji, wrócić na jakiś czas na zerowy bilans kaloryczny (spożywamy tyle samo kalorii, co spalamy). Zwykle 4-6 tygodni wystarczy, by wyciszyć i zregenerować organizm.


Dlaczego nie chudniemy na redukcji?
– spożywamy za mało kalorii;
– spożywamy za dużo kalorii (nie potrafimy oszacować, ile kalorii dostarczamy swojemu organizmowi) ;
– za krótko śpimy (organizm się nie regeneruje, wytwarza za dużo kortyzolu);
– mamy za dużo stresu (kortyzol);
– jesteśmy za mało aktywni;
– mamy zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Jak przygotować się do redukcji?


Kilka wskazówek, które pomogą Wam przeprowadzić zdrową i skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej:
– wykonujemy podstawowe badania kontrolne, aby mieć pewność, że jesteśmy zdrowi i obniżenie podaży kalorii nam nie zaszkodzi (przeciwwskazaniem do redukcji jest np. anemia);
– obliczamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie odejmujemy około 10% kalorii (w internecie znajdziecie specjalne kalkulatory);
– zapisujemy przez kilka dni wszystko, co spożywamy oraz dokładne ilości;
– stopniowo poprawiamy swoje nawyki żywieniowe, zdrowe odżywianie powinno towarzyszyć nam na co dzień, nie tylko podczas redukcji;
– prowadzimy aktywny styl życia, pamiętając że każda aktywność prowadzi do spalania kalorii, dlatego jeśli ruszamy się więcej, powinniśmy spożywać odpowiednio większą ilość kalorii.

Dodaj komentarz

Zamknij Menu